Det kallas ansvar!

Återigen är vi tillbaka vid diskussionerna om huvudtacklingar, kan det få ett stopp eller rättare sagt ska det få ett stopp? Även fast diskussionerna hela tiden dyker upp och olyckorna är framme, så sker det inte en förbättring. Spelarna måste börja ta ett större ansvar.

Igår så skedde två helt ansvarslösa tacklingar, bland annat en i matchen mellan HV71 – Modo där Chris Campoli delar ut en riktigt ful blindside tackling på Modos Peter Öberg. Det skedde också en liknande tackling i matchen mellan Djurgården – Malmö där Tomi Sallinen också delar ut en blindside tackling på Malmös Nils Andersson.

Kollar man på Chris Campolis tackling, så är den första tanken faktiskt matchstraff + avstängning X antal matcher. Den är riktigt ful, då Peter Öberg har full fokus framåt på pucken när Chris Campoli kommer från sidan och delar ut tacklingen. Det är fullt omöjligt för Peter Öberg att se Chris Campoli komma och ska dela ut tacklingen, det anses därför som en blindside tackling. Dessutom så hoppar Chris Campoli när han delar ut tacklingen, vilket gör den ännu fulare.
Ser vi på Sallinens tackling så är den också riktigt ful. Nils Andersson har full fokus på pucken när han driver den framåt och från sidan kommer Sallinen med en armbåge rakt i huvudet på Andersson.

Ansvaret ligger hos alla spelare, men kan vi få bort alla huvudtacklingar? Tveksam. Men vi kan absolut minska antalet huvudtacklingar om man får bort t. ex blindside tacklingar, där enbart utdelaren av tacklingen står skyldig för situationen.
Men sedan finns det huvudtacklingar där man kan diskutera vem det är som faktiskt står skyldig för situationen, utdelaren eller mottagaren? Det vill säga att mottagaren är medveten om att det kan komma en spelare och man som spelare kollar rakt ner i isen.
Men som sagt blindside tacklingarna kan försvinna om man som spelare börjar ta ett större ansvar och inte går in i en tackling som man vet faktiskt kan sluta riktigt illa.

Förslagsvis från min sida är att man skulle kunna ge spelarna något extra än matchstraff och avstängning. Det skulle kunna vara att spelarna t. ex får stå till svars för det dem gjort, så dem får sig en riktig tankeställare.

Det är ni spelare som väljer om ni kan eller ska få ett stopp på dessa tacklingar, förbättring tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *